3/28/2009

Ya Allah, Tangisan Kami Melihat Perpaduan Ini - Terima Kasih Presiden UMNO, Datuk Seri Najib


Apabila melihat tangisan mereka berpeluk tanda kasih sayang pada pemimpin, mereka sebak tanda keikhlasan dalam perjuangan, mereka meminta maaf antara satu sama lain, tiada ungkapan dikata selain dari tangisan mengiringi semangat perpaduan dalam UMNO.Keikhlasan ini juga menampakkan perpaduan di kalangan pemimpin UMNO kembali bertaut. Ditambah dengan kehadiran Tun Dr. Mahathir Mohamad terus ke pentas menjunjung semangat permuafakan di dalam UMNO, menambah sebak di kalangan ahli-ahli UMNO.

Apa yang kami dari UMNO Cawangan Gombak Selatan,perpaduan ini akan terus utuh dan diteruskan. Sedih tanda kegembiraan. Ucapan JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA PRESIDEN UMNO, DATUK SERI MOHD NAJIB TUN RAZAK kerana menjadi aspirasi pertemuan yang sungguh mengharukan ini. Semoga Allah memelihara perpaduan UMNO ini.


2 ulasan:

Pemuda UMNO Jalan Naga berkata...

Ya tuan, inilah yang kita semua nak lihat.. Walaupun keputusan pemilihan Ketua Pemuda sedikit mengejutkan dan seterusnya mengundang pelbagai versi di kedai-kedai kopi.. Yang penting, ukhwah dan perpaduan. Blog ini akan disenaraikan di laman Pemuda Jalan Naga. Salam Perjuangan

amirhamzah64 berkata...

salam,

Terharu, Sebak dan Insaf.

Satu tepukan gemuruh menyambut kedatangan Tun Dr Mahathir Mohamed dan isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali ke hari akhir Perhimpunan Agung UMNO,di Dewan Merdeka PWTC. Ianya adalah satu kejutan kerana Tun Mahathir turut tidak hadir pada hari pembukaan mesyuarat Perhimpunan Agung UMNO.

Beliau menafikan ketidak hadirannya disebabkan kekalahan Mukriz tetapi kerana Pemuda UMNO secara langsung dan terbuka merestui politik rasuah. Ianya merujuk kepada kemenangan Khairy Jamaluddin walaupun KJ didapati terlibat dengan politik wang tetapi hanya diberi amaran oleh Lembaga Disiplin UMNO. Dalam pada masa yang sama KJ berjaya menjadi ketua pemuda setelah mendapat keuntungan daripada pecahan undi kepada Khir Toyo dan Mukhriz sendiri.

Hari ini Tun hadir untuk memberi sokongan kepada Najib sebagai presiden UMNO yang baru. Tun juga tetap mendesak agar jawatan Perdana Menteri diserahkan dengan segera kepada Najib bagi memudahkan urusan mentadbir negara dan sebagai persediaan mengempur menghadapi 3 pilihanraya kecil di 3 kawasan pada 7 April ini.

Paling menarik, kehadiran Tun pagi ini akan menjawab beberapa persoalan berkenaan kemasukan semula beliau kepada UMNO. Menjawab persoalan berkenaan, Dr Mahathir Mohamad mengesahkan akan menyertai semula UMNO, namun beliau tidak memaklumkan bilakah tarikh keramat itu.

"Saya datang nak ucap tahniah kepada Najib. Ucapannya juga sangat baik. Saya juga telah diyakinkan oleh Tan Sri Muhyiddin bahawa akan berlaku perubahan," katanya mengulas mengenai kehadirannya pada majlis penutup Perhimpunan Agung UMNO hari Sabtu.

Tun juga tidak menafikan pengumuman Muhyiddin dalam ucapan penggulungannya bahawa dia percaya beliau akan menyertai semula UMNO secara rasmi. "Tetapi bukan hari ini. Saya kena isi borang dulu. Nanti saya akan beritahu," katanya kepada agendadaily hari ini.

Saya juga teringat apabila beliau mengistiharkan keluar UMNO kerana kecewa dengan Pak Lah, beliau telah memberitahu para wartawan bahawa beliau akan kembali kepada UMNO setelah Pak Lah tidak menjadi perdana Menteri. Perkembangan semasa ini disambut baik oleh ahli UMNO kerana UMNO sangat memerlukan suntikan Tun untuk sama-sama membantu Presiden, Timbalan Presiden dan saf kepimpinan yang lain menghadapi serangan pembangkang yang tidak putus-putus.

Saya berasa terharu, sebak dan Insaf dengan peristiwa terbaru ini. Segala-galanya diberikan pelbagai tafsiran di atas pentas apabila Tun, Pak Lah dan barisan kepimpinan baru bersalaman dan mengangkat tangan menandakan biduk lalu, kiambang sudah bertaut semula. Melayu UMNO serius untuk bersatu semula. Uniknya UMNO yang sudah berusia 63 tahun semakin menunjukkan kematangan sesuai dengan usianya.

Perkara seumpama ini seperti proses peralihan kuasa yang terancang, sikap keterbukaan, memaafkan, kasih sayang, nilai-nilai persaudaraan yang jarang -jarang ditonjolkan di dalam UMNO. Kekuatan inilah yang menyebabkan UMNO masih bertahan dan akan kembali bertahta di hati orang-orang Melayu.

Selamat kembali Tun kepangkuan UMNO.

Amir Hamzah
Batu Pahat
www.amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.com