7/23/2009

NIK AZIZ BERDOLAK DALIK ISU NIZAR 'PEGANG' LILIN - INILAH AKIBAT MENGHINA UMNO PARTI AJARAN SESAT

PAS menyerahkan kepada Dewan Ulama untuk mengeluarkan fatwa atau hukuman terhadap tindakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Dr Mohd Nizar Jamaluddin yang menyertai majlis nyalaan lilin di Ipon bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock, setiausaha politik kepada seorang anggota Exco Selangor.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan dan Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaacob berkata pihaknya tidak mahu terburu-buru mengeluarkan sebarang kenyataan dan membiarkan Dewan Ulama PAS untuk kemukakan sebarang pandangan.

"Kita serah sahaja kepada Dewan Ulama PAS untuk tentukan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah projek fasa kedua di Rantau Panjang Rabu.

Bernama melaporkan beliau mengulas kenyataan Zambry yang mahukan ulama PAS memberikan pandangan agama terhadap tindakan Nizar yang menyalakan lilin untuk memperingati kematian Teoh.

Di KOTA BHARU, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat enggan mengulas tindakan Nizar itu. Ketika ditanya, Menteri Besar Kelantan itu sebaliknya mempersoalkan aspek politik mengenai Barisan Nasional (BN) mengambil alih kerajaan negeri Perak.

Nik Abdul Aziz mempersoalkan kesahihan tindakan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambri Abdul Kadir kerana ianya dianggap bertentangan dengan amalan demokrasi. "Usahkan fatwa Islam, fatwa demokrasipun dia (Zambri) tak pakai....Itulah jawapan saya, saya dah jawablah tu", katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darul Naim.

Datuk Nik Aziz masih nak berdolak dalik walaupun terang-terang Nizar melakukan kesalahan dari segi agama. Jika kamu hendak mendekati pengundi Cina sekalipun, janganlah sehingga mencemar dan melanggar batasan Agama.

Bukan untuk menghina kematian Teoh Beng Hock. Kami dari BN juga amat sedih dan mengucapkan Salam Takziah kepada keluarga mendiang. Kami juga menggalakkan masyarakat Cina berdoa agar rohnya sejahtera. Tetapi pada masa yang sama, kita mestilah menjaga batasan Agama kita.

Barisan Nasional juga sentiasa mendekati rakyat berbangsa Cina dan India. Setiap Majlis Perayaan Tahun Baru Cina dan Deepavali, kita sambut dengan niat persahabatan dan perpaduan Negara tetapi menjaga batasan Agama dan Adat. Itupun dulu PAS juga yang kata BN sesat kerana menyambut Tahun Baru Cina dan Deepavali. Sekarang? Siapa yang sesat? Tepuk dada, tanya hati...


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Agak nya ade penterjemahan buku olih Micheavelli,dan semua orang bace versi Bahse Mekayu dan make mereka ni mengamal kan isi kandungan nya,"praktikal dan pragmatik".
Suka Membaca buku ni bagus.
changkat lobak.
arjuna waspada.